Uncategorized

Vårtrötthet vad är det?!

 

Vårsol,vårvinter
Den ack så efterlängtade solen.

Ljuset är åter tillbaka. Det underbara ljuset som man längtat efter så innerligt. Solens strålar som tränger in igenom köksfönstret och bländar vid lunchtid. Man hör nästan hur blommorna suckar kärleksfullt åt solens värmande smekning. Fåglarna börjar göra sig hörda för att tala om den kommande efterlängtade våren. Fantastiskt underbart! Men varför är man då så in i jorden trött?! Finns massor av artiklar om vårtrötthet och råd om vad man ska göra för att motarbeta detta. De flesta tipsen är sunt förnuft som passar in till de flesta symtom och diagnoser typ: Ät varierat, rätt och regelbundet…ät mera grönt! Sov ordentligt. Träna ofta och regelbundet. Undvik stress. Tillbringa mycket tid ute. Ja ni hör ju. Finns otaliga hälsokostpreparat som skall motverka vårtrötthet enligt dess reklam. Men vad beror det på. Är det kanske som någon skriver att kroppen inte hinner med i omställningen…anpassningen till det ökade dagsljuset. Har det med D-vitamin att göra eller melatonin? En del människor upplever rent depressions symtom…vårdepression. Tycker allmänt att folk slänger lite väl mycket med ordet depression. Att vara deprimerad på riktigt är inget enkelt och lättvindigt. Det skall högst tas på allvar och man ska söka hjälp.

 

Kvällssol,mattisudden
Vy från bron i Mattisudden. Jag måste alltid titta upp eller ner efter älven varje gång jag passerar då det oftast bjuds på ett vackert landskap i sol, månsken eller dimma.

 

Kanske ställer vi en massa krav på oss själva att vi ska vara så förbenat lyckliga och glada…”det är ju vår!” Jag blir själv väldigt trött under våren men har även en sån period under hösten. Funderar extra över livet och analyserar alla val man gjort. Hur lever jag? Vad gör jag? Vill jag det? Tror det är viktigt och naturligt att fundera. Bra att stanna upp ibland och värdera och prioritera. Kommer man sen fram till att man ska förändra saker…ja då är ju det sen i sin tur ett steg som man måste resonera med sig själv om hur viktigt det verkligen är och om man är redo att genomföra. Kan ju vara allt från att flytta, gifta eller skilja sig, byta kaffe sort eller byta jobb. Börja med yoga, rensa ur garderoben eller komma ut ur garderoben, handla på ICA istället för Konsum. Ja,förbannat invecklat det här med livet. Tror jag väljer att tro på den kemiska förklaringen till min vårtrötthet med ljuset och ämnen i kroppen. Kommer alltid att fortsätta stanna upp och analysera mig och mitt liv…och varför inte…två gånger om år är väl ganska lagom intervall för det. Kanske tar och kallar det för min årliga vår och höstanalys!

En kommentar

  • Helena

    Vår och höstanalys! Klokt! Så för det heta här med. Jag tycker nästan våren är tuffast,på hösten är det tillåtet att krypa under en filt och dra sig inåt medan våren ska vara så ”positiv”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.