Jokkmokksmarknad_konst_1
Uncategorized

Jokkmokks vintermarknad 2016 och komma ut ur garderoben…

Så har vi nu den traditionella vintermarknaden 2016 på gång här i Jokkmokk. Den 411 marknaden i raden så den har några år på nacken. När jag var nyinflyttad för mer än 10 år sedan insåg jag ganska snabbt betydelsen av vintermarknaden för Jokkmokk, hur stort det är och hur viktig. Här har man inte tideräkningen vid årsskiftet utan man lägger upp livet ”före och efter marknaden”. Alla instanser, organisationer, arbetsplatser osv planerar för att kunna ta emot och tillgodose servicen för ett större antal människor än vad vår glesbygds vildmarkskommun är van vid. Det plogas, skottas, formas och pyntas. Alla lokaler utnyttjas till max. Alla små och stora företag rustar upp. Jokkmokkare hyr ut sina lägenheter och hus till marknadsbesökare då hotell och vandrarhem är fullbokade sedan länge. Hela samhället vibrerar av energi. Jag har alltid tyckt att dessa dagar borde räknas som helgdagar för oss som lever här.

Jokkmokksmarknadsbilaga_2016
En kopp te och lite planerande inför marknadsdagarna.

Det är musik, konst, hantverk, foto , film, shower och föreläsningar av god kvalité, man kan säga att det osar kultur ur alla vrår på alla bredder och höjder. Festernas fest är på intågande eller den har redan börjat med den historiska marknaden som hade sin invigning igår med fackeltåg. Den historiska marknaden pågår den 31/1-3/2 och den stora marknaden fortsätter sedan från den 4-6/2. I samband med detta har jag personligen fått möjligheten att ställa ut tavlor i Handelsbankens skyltfönster. Jag har nästan inte målat något under tiden jag bott i Jokkmokk pga…jag vet faktiskt inte. Men nu är jag igång och det känns faktiskt lite som att komma ut ur garderoben. Att visa upp vad man målat är som att ställa sig på en offentlig plats och sjunga något man själv skrivit eller publicera sin dikt på facebook, man lämnar ut en bit av sig själv och blottar sig lite. Det kan vara lite jobbigt men samtidigt väldigt roligt och nyttigt.

Jokkmokksmarknad_konst_1
Ställer ut tavlor i Handelsbankens skyltfönster under årets vintermarknaden 2016.

Nu ska jag fortsätta kryssa för allt i marknadsbilagan som skall ses, ätas och upplevas…för det har jag fått lära mig att man gör. Sen ska det kokas köttsoppa också och helst trolla fram nybakade mjukkakor (gahkko) vilket vi redan har i frysen sen julas som tur är. Jag är nog banne mig snart en riktig Jokmokkare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.