Uncategorized

Mitt Jämtland…

fröken humla, jenny holmgren, åre, buustamon
Buustamon, Åre.

I slutet av Juli gjorde vi en liten resa ner till Jämtland bara för att få komma iväg någonstans under sommarledigheten. Det blev en riktigt lyckad liten tripp med familjen. Räknade ut att det var fyra år sedan vi sist var förbi Jämtland. Och den gången svängde vi i stort sett bara förbi och stannade över natten. Tidigare år har vi varit ner varje år och hälsat på. Men efter lite andra omständigheter de senaste åren så har det inte blivit så. Det som också är förändrat nu är att min mamma flyttat upp till Jokkmokk så relationen till Jämtland ser lite annorlunda ut nu. Men vi har en stuga kvar där nere som funnits i familjens ägo sedan många år. Stugan som farmor och farfar byggt upp och vårdat ömt. Nu ska jag och mina bröder försöka vårda den lika ömt och bevara dess själ.

fröken humla, jenny holmgren, jämtland
Äkta stugmys.

Resan ner och de första dagarna var riktigt ruggiga med regn och blåst. Sen vände det och vi fick riktigt härliga sommardagar med flera sköna bad. Den här gången turistade vi på riktigt och vi hann faktiskt med en del roliga grejer. Jämtland är ju förträffligt bra för barnfamiljer. Det finns massor av roliga aktiviteter och vackra platser att uppleva tillsammans med barn. Fjällvärlden är lättillgänglig och det går att göra lättare turer anpassat för barn. Man behöver inte åka eller gå så långt för att se och uppleva en otroligt vacker natur och fjällmiljö. Avstånden är alldeles lagom, 2 mil dit, 6 mil hit osv. inte värst när man annars bor i Norrbotten där 10 mil är kortaste sträckan. Jag hade såklart en plan innan vi åkte ner. Vi hann med lite av varje som inomhusbad på Holidayclub i Åre, barnens aktivitetsbana vid Buustamon (Åre), Jamtli Historieland i Östersund, vi lyckades få träffa flera av mina vänner och deras barn och har badat vid fina badställen. Vi har rätt och slätt turistat i Jämtland på riktigt. Och det kändes jätte kul.

fröken humla, jenny holmgren, buustamon, åre
Fikapaus i det gröna efter att ha provat barnens aktivitetsbana vid Buustamon i Åre.

fröken humla, jenny holmgren, jämtland, badplats, havstoa
Havstoa är ett badställe som ligger mellan Mörsil och Järpen. Här badade vi en del som barn. Nu kommer jag inte ens ihåg när jag var här sist men det är verkligen ett superfint badställe för barnfamiljer.
fröken humla,  jenny holmgren, bastard burgers, östersund
Vi har lyckats äta ute vid några tillfällen, vilket de två minsta i familjen behöver öva lite mer på. Här blev de några riktigt goda hamburgare på Bastard Burgers i Östersund.

fröken humla, jenny holmgren, jämtland, nulltjärn, vålådalen
Ett av de ställen jag velat åka och bada på länge är Nulltjärn i Vålådalen. Det var verkligen jätte fint där.

Vi hade tänkt åka upp på åreskutan med kabinbanan en dag också men energin tröt och när vi såg hur mycket folk som hade tänkt samma sak så hoppade vi över den aktiviteten. Kändes förnuftigt i Coronatider. Men semester i stugan innebar såklart också ganska mycket jobb. Vi röjde bort kvistar, små träd och klippte gräs allt vi bara hann och orkade mellan varven med fyra barn. Familjen mumlade något om arbetsläger men jag tror att de glömde bort det ganska fort när de fick blanda arbete med en massa roligheter. Jag tror och hoppas att detta kommer bli en årlig resa för oss framöver. Jag har massor av saker jag vill göra och flertalet platser som jag vill visa och återvända till med familjen. Jämtland passar både för stora och små barn. Jag tror även att ju större barnen blir så kommer de att uppskatta alla äventyrliga aktiviteter som finns att göra i Åre.

fröken humla, jenny holmgren, jämtland
Jag inbillar mig att det gröna här är något lite grönare än hemma. Jag saknar redan sommaren.

Om vi inte hade bott och trivts så väldigt bra som vi gör i Norrbotten så tror jag faktisk att vi hade bott i Jämtland. Inte helt otippat då en del av mitt hjärta fortfarande faktiskt bor kvar här.

Tack ljuvliga Jämtland för denna gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.