Uncategorized

Doris & My…

Låt mig få presentera våra kaniner Doris och My. De är två honor, ca. ett år gamla nu tror vi. Jag har ingen aning om vilken kaninras de kan tänkas vara då jag kan för lite om sånt, kanske blandras. Vi tog över dessa små sötnosar förra året på hösten och då var de ca. 6 månader. När de kom till oss var de ”tonårs” kaniner. Kissade lite överallt i hela buren, kunde nafsa lite, var allmänt sprättiga och lite stökiga. De är inga gosiga kaniner. De vill inte sitta uppe i famnen och är lite besvärliga att hantera ibland. Men det går.

kanin, utebur, kaninbur, fröken humla, jenny holmgren, norrbotten,
Doris och My i sin nya stora fina ”semesterbur”…

Jag tror att de förra ägarna tog dessa som små gulliga kaninungar under våren och att de nog sen bodde ute hela sommaren och att de troligen fick vara ganska mycket för sig själva. När sen hösten kom och de hade vuxit till sig, blivit besvärliga tonåringar och skulle flytta inomhus till en lägenhet igen så insåg de nog att det inte alls blivit som de tänkt sig. Här hos oss har de blivit mycket ompysslade av barnen från dag ett och de har kommit in bra i familjen. Under vintern bor de inomhus men nu under sommaren har de fått en riktigt stor och fin utebur som min sambo och de stora barnen byggt åt dem. De är fortfarande inte så gosiga och vill inte bli hållna men det gör inte så mycket tycker jag. Det känns ändå bra att dessa kaniner fått det bra trots att någon annan ledsnat på dem. Tycker synd om alla djur som pga. att folk inte tänkt till innan måste lida, flytta eller avlivas. Sen kan det ju såklart hända oväntade saker i livet som gör att man måste hitta nya hem åt sina älskade husdjur. Det är gulligt med djurungar men det finns så otroligt många fina vuxna djur som behöver bra och varaktiga hem. En kanin kan bli upp till 12 år men i genomsnitt blir de runt 8 år. Jag tror inte att folk tänker på det. Vissa raser blir ganska stora och behöver mer plats och större burar. De måste passas noga då de flesta gnager ganska mycket och behöver få sitt gnag och grävbehov tillfredsställt. Det är nästan som att ha en liten hund.

kanin, utebur, kaninbur, fröken humla, jenny holmgren, norrbotten
Vi har försökt göra det lite mysigt och roligt för kaninerna. Här kommer vi nog att byta ut, ändra och fixa allteftersom vi kommer på och hittar roliga saker som passar in.

kanin, utebur, kaninbur, fröken humla, jenny holmgren, norrbotten
Hela buren går att flytta om man vill eller behöver.

Det känns himla bra att de nu under sommaren kan bo ute. De har en större yta att röra sig på. Färskt gräs när de vill. Men ändå skydd för regn och blåst. Buren har vi placerat så att de har bra med skugga. Buren blev jättestor och fin. Man kan t.o.m som vuxen sitta inne i den. De har en bodel med två våningar, plåttak och små trappor ner till nedre våningen. Sen har de ett stort betesområde en sk. betesbur där vi lagt in lite spännande saker som de kan gömma sig under, hoppa över, gnaga på osv. Hela buren är täckt med insektsnät för att skona dem från mygg och knott. Bodelen och betesburen går att ta isär. Så till vintern tar vi nog in bodelen så kan de bo i den inomhus under vintern. Vi behöver bara bygga till ett underrede och sätta nät på ena sidan. Känns som en fiffig lösning så vi hoppas det kommer att fungera som vi tänkt oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.