Uncategorized

Äntligen kompostering på vår gård…

 

kompost,fröken humla,odling
Snart blir det fin odlingsjord här!

 

För flera år sedan fick kommuninvånarna som bor i Jokkmokkssamhälle de bruna komposttunnorna till sina hushåll. Tyvärr så fick vi som bor i småbyarna runtomkring inga komposttunnor. Har väntat att även vi som bor utanför orten ska få dessa tids nog men icke. Så jag har nu sedan en tid tänkt att jag ska fixa en egen kompost och funderat på många olika alternativ. Från att köpa en dyr varmkompost, bygga en egen eller göra en nedgrävd variant som ska fungera även vintertid.

 

kompost,fröken humla,odling

 

Nu i sommar tog jag till slut tag i saken och har gjort en enkel öppen kompost av pallkragar. I en sådan kompost kan man slänga allt trädgårdsavfall och allt som kommer från köket från växtriket såsom grönsaks och fruktskal, kärnor,kaffesump, teblad osv. Om man håller sig till det så är det ingen risk för att komposten ska dra till sig råttor. Man ska alltså undvika animaliska rester som köttrester och ben men även kokta grönsaker skall undvikas i dessa komposter. Det mesta av våra animaliska rester och kokta grönsaksrester äter våra hundar och vår katt upp så det blir inte mycket att slänga i soporna faktiskt. Jag har satt fyra pallkragar på höjden och två stycken komposter bredvid varandra för att när den ena är fylld så kan man bara fortsätta fylla den andra. När det sedan är dags för att använda av den nya fräscha komposterade energirika jorden så har man ändå en kompost att fortsätta fylla. På så vis tänker jag att det aldrig behöver bli något uppehåll i komposterandet.

 

måla,kompost,fröken humla,odling

 

måla,kompost,fröken humla,odling
Jag målar komposterna med svartlasyr vilket passar bra då mina odlingskragar har fått den färgen tidigare. Snyggt blir det!!

 

Jag kommer att kompostera så gott det går under året men framförallt under vår, sommar och höst. Vintertid får jag se hur det går. Har inte bestämt om jag ska bygga något slags lock som går att lägga på vintertid för undvika en massa snö i dem. En fördel med lock är även att minska risken för uttorkning. Vid uttorkning kan komposten behöva vattnas för att komposteringsprocessen med alla mikroorganismer ska fungera. Finns mycket att läsa om kompostering både i bokväg och på internet. Jag hittade en bra och enkel bok på biblioteket som heter ”Att lyckas med komposten” av Karin Persson som jag tyckte gav svar på mina  funderingar och frågor. Karin skriver i inledningen ”Att ha en kompost det är som att ha ett husdjur. Komposten måste skötas om. Det är ansvar som ger glädje tillbaka och som visar på ett ansvar för naturen”. Hoppas jag nu lyckas få min kompost att fungera. Jag har hunnit använda den nu i en månad och jag tycker det känns super bra och roligt. Vi bidrar inte lika mycket till sopbergen utan använder delar av vårt egna avfall till att odla i. Vilken grej!! Det roliga är att barnen förstod vitsen meddetsamma och hade komposten i tanken från direkten, det var barnen som var de första att inviga komposten med att kasta sina bananskal i den. Jag ser verkligen fram emot den fina jorden som jag ska kunna använda i mina odlingar framöver.

 

3 kommentarer

  • UES

    Vill du kompostera matrester som äggskal och överbliven mat, alltså mer än bara grönsaker, så googla på Bokashi (finns även en svensk grupp på Facebook som heter Bokashi). Man tillsätter ett slags strö som gör att det hela bryts ner på 2 – 3 veckor inomhus i värmen (ex. i en vanlig plasthink eller specialköpta hinkar för ändamålet). När man sedan blandar komposten med vanlig jord blir det snabbt till ny jord. Kolla http://www.bokashi.se för att läsa mer. Är en metod från Japan som är jättestor i övriga världen men i Sverige har det inte fått nåt uppsving än. Metoden har funnits sedan -80-talet så är inget jättenytt påfund.

  • Peter

    Bokashi är sämre för klimatet än vanlig kompost, säger de numera på SLU. Bokashi är effektiv för att få fram jord, men det bildas tydligen kväve i processen, vilket är värre än CO2.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.