Uncategorized

Kapkrusbär…


kapkrusbär,växthus,odla i norr,fröken humla

 

I år har jag för första gången odlat kapkrusbär. Kapkrusbär är eller kan liknas med Physalis. Det var inga problem att dra upp plantor från frö inomhus. Plantorna har sen fått bo i växthuset i kruka nu under sommaren. Jag vet inte om det är nödvändigt men gissar att det krävs växthusvärme om man som vi bor norr om polcirkeln.

 

växthus,kapkrusbär,norrbotten,fröken humla

 

kapkrusbär,odla i norr,fröken humla

 

kapkrusbär,växthus

 

Plantorna har vuxit sig fina, buskiga och höga. Den började blomma tidigt och sätta frukt. Blommorna är små gröngula, oansenliga men söta. Det blir sedan små gröna frukter som är inpaketerade i ett litet pappersliknande hölje. De ser ut som små papperspaket. Själva frukten är gul som mogen. Jag älskar syrliga bär och frukter såsom Physalis men dessa som jag odlat smakar inte lika syrligt som Physalis vilket jag väntade mig så jag blev lite besviken, den var ärligt talat inte så himla god som jag önskat men de går att äta och är säkert nyttiga. Min 4-åring gillar bären och smakar gärna några under varje besök i växthuset. Frukten är ju lite smått rolig och annorlunda för barn just för att de ser ut som små paket.

 

trädgård,norrbotten,fröken humla,växthus,kapkrusbär

 

Jag vill nog odla kapkrusbär igen nästa år men kommer då att söka efter nån mer syrlig variant. Själva växten är rätt dekorativ i sig med sina frodiga blad, söta blommor och små papperspaket så man kan ju odla kapkrusbär bara för den skull. Kanske skulle plantan vara snygg att sätta tillsammans i ett stort krukarrangemang med lite andra färgglada växter…kanske med något som klättrar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.