Uncategorized

Älska humlor!

 

Humlor,fröken humla,vallmo,odla,norrbotten

 

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om humlor. De är jätte fina, gulliga, lugna och gör nytta. De är liksom söta på ett annat sätt än andra insekter. ”Ser ut som små flygande snälla björnar” är det många som uttrycker och det håller jag verkligen med om. Senaste tiden har man läst och hört om alarmerande rapporter som visar att vi börjar få brist på våra pollinerare som bin och humlor. De dör av matbrist p.g.a. ändrade förhållande i våra landskap och drabbas av miljöfarliga ogräsbekämpningsmedel. Som tur är så börjar man inse detta och förbjuder vissa farliga kemikalier i odlingar men vi har en lång väg kvar, väldigt lång tror jag. Problemet med våra hotade pollinerare är något man får jobba med över hela världen.

 

Humlor,fröken humla,gullstav,odla,norrbotten

 

Vad gör då ett litet bi eller en humla för nytta?! Det är de som ser till att vi får tillgång till frukter, bär och grönsaker genom att pollinera frukt,bär och grönsaksblommorna! Utan pollinerare, ingen mat till människor och djur. Kan inte bli mer tydligt. Utan mat dör även vi. Vi kan ju såklart själva agera pollinerare och springa runt med en liten pensel och pilla i alla blommor men det är ett tidsödande jobb för klumpiga människor och vi hinner aldrig med lika många blommor som bin och humlor gör. Så vad kan vi göra för att öka överlevnad för vår svenska bin och humlor? Att bli biodlare är det mest effektiva. Men kan man inte det så skapa en lockande trädgård som innehåller både mat och bostad för våra små arbetande flygare. Odla många olika sorters blommor så de har mat från tidiga sommaren till hösten. Klipp inte hela gräsmattan utan spara en lite ängsbit med blommor. De bor gärna i gamla bråten, vedhögar, under stenar och krukor så städa inte så mycket i trädgården utan ha lite rishögar kvar i något hörn. Finns många enkla fina exempel på sk. insektshotell som man kan bygga själv vilket ju även kan bli ett roligt projekt som man bygger tillsammans med sina barn eller barnbarn. Och det självklaraste av allt, använd för bövelen inte kemikalier för att få bort ogräs i din trädgård!!

 

Intressanta och roliga länktips:

Det finns 40 olika humlor.

Fakta om humlor.

Växter som humlor och bin gillar.

Mer om fjärilar.

Bygg ditt egna insektshotell.

Snygga insektshotell…inspiration!

 

Humlor,fröken humla,solros,odla,norrbotten

 

Man har alltid hört att humlor egentligen inte borde kunna flyga med tanke på hur de ser ut och är dimensionerade. Det ligger något fascinerande över det tycker jag. De klarar av något som andra tycker att de egentligen inte borde klara av. Kanske kan vi lära oss av humlor att inte lyssna på vad andra säger att vi kan eller inte kan. Det är individen själv som sätter sina gränser och inte andra!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.