Pelargoner och julmust…

Har nyligen tagit upp mina pelargoner till ljuset och värmen. Har förvarat dem i vår källare under vintern vilket är det ända stället i huset där det är lagom svalt. Förvarar mest blommor i den källaren. Är glad och tacksam att de som byggde huset tänkte på att bygga just en blomkällare. Vi har ju såklart några små potatisar där också och en och annan julmust då jag älskar julmust och brukar samla ett litet lager inför den period på året när jag lider som värst julmustbrist.

 

källare,pelargoner,övervintra

Torra, skräpiga och eländiga stackars pelargoner som skall väckas och få komma upp i ljuset och värmen. Tur man inte är en pelargon!

Får erkänna att jag faktiskt glömt bort att vattna mina pelargoner i år så flera av dem har gått torkdöden till mötes…de har iallafall inte möglat i år. Då de står mörkt i källaren med endast +5 till +8 grader så går det inte åt så mycket vatten. De är bleka och taniga de små stackarna men det brukar ju repa till sig fort. Man kan nästan se hur de blir allt grönare från dag till dag. Det känns som att det borde svida och bränna i de små klorofyllfattiga bladen och stjälkarna när de möter dagsljuset för första gången.

 

pelargon,vas,övervintrat

Pelargonskott som förhoppningsvis får rötter, kan planteras och bli nya fina plantor.

 

pelargonskott,vas,nya rötter

 

De som jag klipper ner sparar jag skotten av och sätter i vatten i förhoppning om att det ska bli rötter och nya plantor. Har just inga namnskyltar i mina krukor men kommer väl ihåg något sånär vilken pelargon som är vilken. Annars får det bli en spännande överraskning, doftpelargonen tar man dock inte miste på.

 

pelargon,övervintrat,nedklippt

De blir grönare och grönare för var dag.

 

Äntligen har jag något grönt växande på gång och påsken närmar sig vilket innebär att det finns påskmust att köpa på affärerna!!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Pelargoner och julmust…

  1. Elin Folkesson skriver:

    Jag älskar pelargoner, men har aldrig lyckats övervintra någon – antingen missar jag att ta in dem i tid eller så glömmer jag helt bort att vattna. De enda blommor som överlever här hemma är de extremt tåliga varianterna tyvärr. Men skam den som ger sig 🙂

    • admin skriver:

      Jag lyckas inte heller med alla mina pelargoner men är glad för de som ändå kommer upp igen. Finns ju otroligt många fina sorter med olika färger och former.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *