Med jordiga händer och lyckligt hjärta…

 

Sommar,mattisudden,norrbotten

 

Vilket fantastiskt fint väder vi haft här i norr denna helg. Sol och varmt dagarna igenom. Precis vad vi behövde. Den här helgen har jag äntligen kunnat greja ute med alla mina planer och t.o.m fått något gjort. Planterat och sått en del och byggt ihop mitt lilla projekt som jag haft i tankarna redan sedan förra året. Jag har byggt ihop ett stjärnformat blomland med pallkragar. Inte speciellt svårt. Idén fick jag från ett tv-program. Man behöver fyra pallkragar, skruvar och verktyg.

 

pallkragar,blomland

 

pallkragar,blomland

 

Jag började med att ta lös ena kortsidan på pallkragen. Man får använda en borr för metall så man kan borra sönder nitarna och lossa gångjärnen. Ett av gångjärnen låter man sitta kvar. Sen skruvar man ihop de två långändarna med varandra. Klart! Så gör man sen lika med de andra tre. Jag målade mina med en svartfärgad speciallasyr.

 

pallkragar,blomland

 

pallkragar,blomland

 

Sen sätter man ihop dem alla fyra så att det blir en fyrkant i mitten och stjärnformat utåt och trycker ner dem ordentligt. Finns olika sätt för att göra en odlingskrage men jag brukar sätta papper och kartong i botten för att inte ogräset ska komma upp med detsamma och ändå kan vattnet rinna igenom, oftast dör gräset under när det täcks på detta vis. Men man kan också sätta plast eller markduk. Papper och kartong har fungerat bra för mig hittills. Fyllde sen botten med jord från potatislandet, sen kogödsel och sist plantjord. Har sen satt plantor och sått frön i den nya kragen. Försökte hålla mig till en färg i varje kragbit men det gick väl så där. I den första blev det gul röllika, gul nejlikrot, gul engelsk vallmo, ljusgul smörboll, gullviva. I den andra rosa röllika, kärleksört, stockros samt ettåriga rosa malvor, rosa sömntuta. I den tredje blev lite av varje. Vissa plantor som jag flyttade vet jag inte vad det är så blir spännande att se om några veckor men sådde iallafall vit och blå gurkört. I den mittersta fyrkanten sådde jag vallmofrön som en vän skickat, har ingen aning om färg eller storlek så blir verkligen spännande att se vad som kommer upp. Och den fjärde kragen är inte färdig än då den målades ett dygn senare och behövde torka idag så jag hinner fundera lite mer och kanske inhandla nån ny perenn till dess. Får nog iallafall gå i blåa nyanser.

 

pallkragar,blomland

 

pallkragar,blomland

 

pallkragar,blomland

 

Jag blev urnöjd med formen på blomlandet och snyggt med svarta kragar. Känner mig faktiskt löjligt stolt över denna skapelse!

 

sockerärtor

Fröna ska fördelas lika och rättvist.

 

sockerärtor,så frön, odla med barn

Den här killen har varit med och sått några år så han vet precis hur man gör.

 

Barnen har sått sina årliga frön vilket är sockerärtor. De får alltid varsin storkruka att ta hand om själva. Sockerärtor är perfekt för barn tycker jag. Stora enkla frön att sätta, de gror lätt, växer fort, blommar fint och går sedan att skörda och äta själva när de vill. Man kan blötlägga fröna ett dygn innan om man vill för att få en snabbar start. Min mormor har sagt nån gång att det är barnens sätt att upptäcka en trädgård…genom att få  smaka, känna och lukta. Låter klokt tycker jag! Min morsdag fick jag fira på bästa sätt med jordiga händer, svettig panna och lite solbrända axlar precis så som säkerligen både min mor och mormor gjort flertalet gånger innan.

 

hänga tvätt ute, torkvinda

Min lilla hjälpreda har hämtat sin pall för att kunna nå upp.

 

barnskor,sommar

Barnen fick en stor påse med ärvda skor och dessa blev en självvald favorit hos tjejen.

 

Förutom all plantering har vi njutit av värmen. Barnen har badat i sin lilla pool på gräsmattan, hängt tvätt på tork i solen, ätit de flesta måltider ute på altan, smaskat glass och jordgubbar och bara varit med en kaffekopp i handen. Men det finns mycket kvar  att göra. Skulle kunna rabbla upp allt men besparar er det. Gissar att det är lika för de flesta den här årstiden. Det gäller bara att ta en sak i taget allt eftersom. Man har ju faktiskt hela sommaren på sig!

 

växthus,odla i norr

Har växthuset kvar att fixa klart. Det växer iallafall ganska bra där.

 

alaskan huskey

Våra gamla damer var rätt nöjda med att spana på oss från sina svala jordgropar i hundgården.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *