Uncategorized

”Vårlöksprojektet” får nog räknas som misslyckat!

 

Vårlökar,plantera

 

I höstas lät jag mig inspireras av alla möjliga trädgårdstidningar. I flera repotage planterade de vårlökar och blomlökar i krukor och placerade i sina växthus under vinterhalvåret. För att de sedan i perfekt tid skulle börja spira allt med att växthuset värmdes upp av vårsolens strålar och till slut blomma så där tulpan vårvackert….i södra Sverige ja! Jag räknade fort ut att en kruka med jord och lökar i mitt växthus i -40 under midvintern kan inte hålla tillräcklig värme för att inte varenda liten del eller växtcell i löken ska frysa sönder till en blöt massa. Så jag tänkte att det skulle vara ursmart att sätta några krukor med lökar i matkällaren. Jag beställde fina lökar, planterade i torr jord och satte ner i källaren som håller +5 till +8 C…ovattnade såklart.

 

spirande vårlökar i december

 

Sen i december när jag var ner i källaren så såg jag till min förfäran att de hade börjat spira små bleka tunna blad…redan. Eftersom jag inte var så himla intresserad av att ha krokusar och vårtulpaner på julbordet så lät jag dem hållas i källaren i sina +8C…i mörker.

 

vårlökar i solen
Här ”luftas lökarna” 😉

 

Tog sen upp dem i värmen och dagsljuset för nån dag sedan. De små krukorna kan stå i fönsterna men de stora får pendla med att vara inne frostfritt på natten och ute på dagen om det är plusgrader. Vill inte ens tänka på vad de liknar. Min son frågade ”om han kunde få ta en av pennorna jag hade i de stora krukorna på altan”. Än så länge ser jag mitt lökprojekt som misslyckat. Om de nu mot förmodan skulle börja blomma vackert så återkommer jag med bildbevis. Men jag har inte riktigt gett upp. Nästa år ska jag banne mig prova med några tulpanlökar i kruka i växthuset…tänk om det faktisk kanske skulle fungera även här uppe ovan polcirkeln. Man kanske kan isolera krukan lite mer med något och lägga på snö?! Om någon har erfarenhet av detta får ni mer än gärna delge er och komma med råd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.