Uncategorized

Plantering och myggkläckning…

 

Så morötter,odla i norr

 

Den här helgen som varit har vi verkligen försökt fixa och greja ute. Vi har klippt, trimmat, sått och planterat om för fullt. Blev ju lite ordning och reda men känns fortfarande som att vi har massor kvar. Dygnen har för få timmar och de lediga dagarna går vansinnigt fort.

 

leksak,växthus,odla i norr
En liten vit och ren kattväska på besök i växthuset. Den fick som tur var sitta och vänta medans ägarinnan grävde i jorden.

 

odla med barn,odla i norr
Fick hjälp med att sätta fint grus i krukorna.

 

Barnen har pendlat mellan att hjälpa till och sen försvinna i nån lek eller fånga fjärilar. Det har varit hyfsat bra väder men dessvärre så har myggkläckningen kommit igång rejält. Det gick nästan inte att vara ute på gården utan att bli lite galen. Men med rätt kläder som de inte kan sticka igenom och indränkta i myggmedel så gick det ganska bra ändå. T.o.m hundarna fick sig en dusch av myggsprayen för att alls kunna vara med ute, vilket inte var speciellt populärt. Enya rullade sig direkt efteråt och gned in pälsen ordentligt med jord och damm istället.

 

mygga,myggmedel,mygg
Tack för Mygga!!

 

Jag vet ju att det brukar vara värst den första dagarna eller den första kläckningen och att det senare under sommaren brukar lugna ner sig med mygg men jag blir ändå alltid lika hopplöst less på dem.

 

sockerärtor,odla i norr
Barnens sockerärtor har grott fint och fått flytta ut ur växthuset till sin plats vid lekstugan.

 

purjolök,små plantor,förodlade,odla i norr
Förodlad purjolök som fick komma ut i friska luften och bosätta sig i en odlingslåda.

 

frön,växthus

 

Jag har koncentrerat mig på att få det mesta om och utplanterat. Gjort mina krukarrangemang och fått ordning i växthuset. Det ser alltid lite fjuttigt ut i början i växthuset men bara på några veckor så brukar det ha dragit iväg både på höjden och bredden. Nu har jag plockat bort frostvakten och hoppas att risken är över. Förra veckan gick det ner till -3 en natt, prognosen säger att det iallafall ska ligga på plus framöver. Har även lyckats peta ner en massa grönsaksfrön i mina pallkragar. I år har jag sått vanliga och svarta morötter, rädisor, olika sorters sallad, mangold, rödbetor och dill. Jag hade försått purjolök, persilja, grönkål och vitkål. Kålen vågar jag inte plantera ut i år då jag tidigare år drabbats av kålmal trots att jag täckt dem noga med fiberduk. Så i år får de snällt stå kvar i en blomlåda i växthuset, får se hur det går. Nästa år skulle jag vilja sätta rejält med olika sorters kål och prova köra med Turex som är ett ekologiskt godkänt bekämpningsmedel. Vet i dagsläget inte så mycket om Turex men ska läsa mer om det senare ifall det blir aktuellt. Nu är det bara att vänta med spänning för att se vad som kommer upp och hur allt kommer att ta sig.

 

kaktusar,växthus
Slutligen har alla kaktusar chockats och fått flytta ut i växthuset.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.