Uncategorized

Källkritik!!!

 

Källkritik_på_Internet_för_vuxna_(Source_criticism_for_grown-ups)
Av Idéa and text: Åsa Kronkvist. All icons are from the Noun Project (thenounproject.com) and licensed according to Creative Commons – Attribution (CC BY 3.0). Section ”Källkritik”: Daniele Catalanotto / ECAL, ”Se”: Rachel Pagliarini, ”Läs”: Alex Valdivia, ”Sök”: Michal Kučera, ”Tänk”: Jens Tärning, ”Dela”: Thomas Le Bas, ”Care”: Thijs Rentier – http://nattuggla.net/kallkritik-vuxna/, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55007812

 

Jag blir galen. Jag blir heligt förbannad och väldigt ledsen ibland. Man ser varje dag att folk delar ogenomtänkta artiklar, berättelser och en massa tyckande. Vet inte alla vuxna vad källkritik är?! Vi lär våra barn att ”du kan inte tro på allt du hör, läser eller ser på tv”…men vi vuxna då? När man följer socialamedier så undrar man ibland vart och när vettet gick ur skallen på en del vuxna människor. Det är inte barn och unga som är värst utan medelålders män och kvinnor. De i den åldern som man väl anses ska besitta mest kunskap och klokhet…men icke!! Helt fascinerande urbota dumt.

Det delas allt från rasistisk propaganda, löjliga ovetenskapliga hälsotrender, medicinska påståenden utan trovärdig forskning, händelser och berättelser från människors liv om hur de blivit utsatta från staten, sjukvården, politiken, privat personer osv. Med detta menar jag att det i vissa fall blir skadligt att dela sådan information vidare. Många länkar artiklar från Aftonbladet och expressen…men kom igen! Hallå! Alla vet att är nyhetsblaskor som är ute efter saftiga rubriker som säljer. Finns otaligt många rasistiska sajter som skriver en massa massa skit som lämnar ut och skadar människor. Har sett att många gillar och delar från en facebooksida som kallar sig ”stöd svenska polisen”. Vem står bakom den sidan? Lämnar de ut riktig information? Det var bara ett exempel. Snälla snälla kolla upp informationen innan det delas vind för våg och på så vis skriver under delandet med ditt namn.

Man ska alltid tänka kritiskt..först! Vem/vilka står bakom bilden/informationen? Vad har denne för syfte med artikeln/sidan? Är det reklam? Är det propaganda? Vad refererar författaren till för källor? Och är dessa källor i sin tur tillförlitliga? Hur gammal är informationen? Hör bild och text ihop? Jag gör själv alltid en lätt granskning och värdering av information innan jag gillar eller delar, är jag osäker på kvalitén så delar jag det inte vidare.

Om man är för lat för det finns det två alternativ:

  1. dela inte, gilla inte.
  2. gilla, dela och klassas som korkad.

Nu är jag hård men så krasst är det. Om man inte förstår detta själv hur ska man då kunna lära det till sina barn?!

 

Bamsekällkritik
Tur att någon tar ansvar att lära våra barn om detta.
Bamse-världens starkaste björn. Nr 2. 2017.

 

Råd: Tänk själv. Bli inte någon annans budbärare. Det här gäller ju även i det verkliga sociala livet. Finns alldeles för många människor i världen som är duktiga på att prata och svänga med fina ord, siffror och statistik som inte stämmer på en fläck. Det finns folk som rent av ljuger även om man inte vill tro det. Ifrågasätta och säga emot bör vara allas motto…iallafall de gånger man orkar och känner för att ta en diskussion.

  • Tänk själv.
  • Bli din egen.
  • Var smart.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.