Uncategorized

Förkylningselände…

 

amaryllis, jewel,jul,december,fröken humla,jenny holmgren,norrbotten

 

En av mina amaryllisar har slagit ut. Just denna skönhet heter ”Jewel” och doftar jätte gott. Amaryllisar brukar ju inte dofta så mycket. I år beställde jag mina lökar från lilla fiskaregatans trädgårdsbutik i Lund som hade ett fint utbud. Jag har också en ”Evergreen” i knopp som nog slår ut vilken dag som helst. Beställde även en riktigt mörkt röd amaryllis men den var tyvärr slut. Sen har jag flera lökar sedan förra året. Dessa har jag inte skött som de skall göras så tvivlar på att det kommer upp annat än blad. Har hört att lökar man köper nu för tiden är preparerade och sällan går att få i blom år efter år. Men jag vet inte om det är sant. Försöker iallafall njuta allt jag kan av de blommande amaryllisar  jag har. Senare efter julhelgen brukar det finnas mängder med lökar på affären som reas ut. Vilket är perfekt för oss som älskar blommor.

 

jultid,december,morgonmys,fröken humla,vab,jenny holmgren,norrbotten
Har blivit långa frukostar framför barnprogram.

 

Den här veckan har till stor del bestått av att vårda min febriga son. Han har fått dras med en temp på över 40 grader i nästan fem dygn. Jag tycker det är urjobbigt när barnen är sjuka. När jag själv var liten och febrig kommer jag ihåg att min mamma brukade säga att det gjorde ont i henne när hon kände hur varm jag var. Förstod aldrig riktigt hur hon menade med att hon fick ont av det. Men det gör jag nu. Det gör verkligen ont i mamma hjärtat när barnen är sjuka. Vi verkar vara drabbade av virus denna gång som läker ut själv. Men jag blir alltid påmind om och tänker på alla de föräldrar och barn där det handlar om mycket mer allvarliga sjukdomar. Det borde absolut vara rent förbjudet med sjuka barn.

Det verkar pågå en hel del olika sjukor och smittor runt om i samhället som förkylningar, magsjukor, ögoninflammation, feber osv just nu. Idag är sonen iallafall något piggare och febern på väg ner. Få se nu om resten av familjen klarar sig undan detta virus. Annars hade det varit bra att få viruskampen undanstökad innan jul.

 

kaffekavring,brödbak,passion,december,jultid,fröken humla,jenny holmgren,norrbotten
Här är det kaffekavring på G som blivit en av mina favoriter…

 

Jag har som tre (eller fler) stora passioner i mitt liv: måla, odla och baka bröd och i helgen har jag bakat.  Det blev några surdegsbröd, filmjölksbröd med frukt och nötter, kaffekavring som är favorit från boken Enklare bröd av Martin Johansson och sen ett nytt lingonbröd från mitt senaste bokinköp, Lindas matbröd av Linda Andersson som driver bloggen Lindas bakskola.

 

vävda dukar,sömnad,hantverk,bakduk,fröken humla,jenny holmgren,norrbotten
De här dukarna har min morfar vävt. Han var astmatiker och kom till Åre som ”luftgäst”. De fick nog göra lite av varje där under den tiden så gissar att det nog var då dessa skapades. Ser att de var tänkta som toaletthanddukar. Han skulle bara veta att de istället nu används som bakdukar i Jokkmokk…

 

I helgen skulle vår mormor fyllt 97 år om hon hade levt, men hon lämnade oss i höstas. Har plockat i de lådor jag fick med mig med grejer från mormors hus och tänkt mycket på henne dessa dagar. Hon blev alltid mer trött och lite nere under den här mörkaste tiden av året. Helt naturligt då hennes trädgård låg i vila under snön. Mormor levde verkligen med årstiderna så det var kanske inte så dumt för henne att hon fick somna in en höst…och slippa den långa mörka vintern det året…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.