Uncategorized

Surdegen en vän i kylskåpet…

På helgerna eller andra längre ledigheter brukar jag försöka göra ett surdegsbröd. Jag glömmer tyvärr lätt att sätta degen i tid. För tid tar det. Men det tar inte mycket arbete med en surdeg och därför gillar jag att baka just surdegsbröd.

 

Brödbok,enklare bröd,
Kan verkligen rekommendera denna bok ”Enklare bröd” av Martin Johansson. Enkla och bra recept för bröd med lång jäsning. Finns mycket bra tips.

 

 

Surdeg
Här är min surdeg…som en liten vän i kylskåpet!

 

Själva surdegen tar några dagar att starta. Men när den väl är gjord så förvaras den i kylskåp, kan t.o.m frysas om jag inte minns fel. Har hört att det finns surdegshotell där man kan lämna in sin lilla surdeg om man ska åka bort då den skall matas med jämna mellanrum.

 

Surdeg,baka bröd
Surdegs degar ska vara kladdiga. Men det gör inget då man inte alls behöver knåda dem. Det bästa!

 

Jag brukar sätta fördegen på kvällen så den får jäsa över natten, på morgonen tillsätter jag mer mjöl,vatten, salt och kryddor och så får det stå till efter lunch, sedan skrapa ner i en brödform och så får det jäsa 1-2 timmar till innan det ska in i ugnen.
Sen när det väl är färdig gräddat så får det mogna i handduk några timmar.

 

Surdegsbröd
Tada!! Nu är det klart.

 

Jag tycker helt klart att surdegsbröd är väl värt att väntas på. Tycker det är en tjusning i väntan…iallafall när det gäller surdegsbröd…och blommor. Mat och bröd som tar lång tid att tillaga och baka bryter hela våra samhälleliga stress där vi är vana att få allt med en gång utan minsta ansträngning. Det mesta finns att köpa.

Man kan aldrig köpa känslan av att få ta den första tuggan av det bröd man bakat själv, känt doften av och väntat på i mer än ett dygn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.